sobota, marca 14, 2009

Jana Miklošková o manželovi

Denník SME pripravil malú anketu s manželkami prezidentských kandidátov. Prečítajte si odpovede pani Jany Mikloškovej:

Čomu by ste sa po boku prezidenta venovali?

Asi tomu, čo doteraz: manželovi, domácnosti a návštevám. Len neviem, či by mi bolo dovolené pripravovať aj jedlo..., uvidíme.

Prečo by mali ľudia voliť vášho partnera za prezidenta?
Verím, že si zaslúžime mať na čele štátu človeka, ktorý celý život bojuje za ideál „Dobra", nezabúda na druhých a v základných otázkach sa nepomýlil. A takýmto človekom môj manžel je. Preto by mali dať svoj hlas jemu.

TV Markíza - Deň s Františkom Mikloškom + jeho 12 odpovedí



Kresťania a voľby - www.volim.sk

Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) vytvorilo zaujímavý projekt - internetovú stránku www.volim.sk - Kresťania a voľby 2009. Webstránka ponúka zaujímavé informácie a rady, ktoré by mali kresťanom uľahčiť rozhodovanie sa pri voľbách. Prečítate si, prečo je voliť dôležité, aké zásady sú pre kresťantsvo podstatné, prečo sa viera a politika nemôžu vylučovať, z akého dôvodu je potrebné mať dobrého prezidenta a veľa ďalšieho.

piatok, marca 13, 2009

Čižmár: Prezident SR by mal milovať Božie Slovo

„Bázeň Hospodinova je počiatkom známosti, múdrosťou a kázňou pohŕdajú blázni“ Prísl 1:7 (Svätá Biblia, preklad Prof. Jozefa Roháčka)

Šesť zo siedmych kandidátov na prezidenta SR sa verejne prihlásilo ku kresťanskej viere. Na otázku denníka SME „Aké sú vaše tri najobľúbenejšie knihy?“ uviedol Bibliu František Mikloško vôbec ako jediný a to hneď na prvom mieste.

Verím, že na formulovanie postojov k zásadným morálnym otázkam v spoločnosti má František Mikloško ten najlepší zdroj. Prajem si za prezidenta človeka, ktorého najobľúbenejšia kniha je Biblia, čítajú ju katolíci i protestanti. Za normálnych okolností je jeho výhra vo voľbách na kresťanskom Slovensku jasnou záležitosťou.

Voľby na Slovensku ukážu aj to, či je väčšina veriacich na Slovensku znovuzrodených z Ducha Pravdy zjavenej v Božom Slove. Volím kandidáta s bázňou pred Hospodinom – Volím Fera!

Rastislav Čižmár, vydavateľ internetových novín Křesťan Dnes

Dovala: František Mikloško je múdry človek s otvoreným srdcom

František Mikloško je duchaplný, múdry a nesmierne ľudský človek. Má na veci svoj vyprofilovaný názor, ale je ochotný počúvať a diskutovať o všetkom s otvoreným srdcom. Nemení kabát a má čistý charakter. Povráva sa, že nemá šancu dostať sa ani do druhého kola. Ale veď predsa z jednotlivých kvapiek sa tvorí dážď, ktorý zvlaží polia a zem prinesie úrodu. Kvapka ku kvapke a Fero bude v druhom kole. Tiež je známe príslovie, že dáma má vždy prednosť. Ale sú zjavne situácie, kedy to platiť nemusí – takže rovnako ako v roku 2004 volím Fera Mikloška.

Juraj Jordán Dovala, husitský kňaz a spisovateľ

Hubeňáková - Bianka: Beľmo v srdci

Skvelý blog o kampani na prezidenta napísala pani Júlia Hubeňáková - Bianka - Beľmo v srdci.

"Chápem tých, ktorí k urnám nepôjdu, lebo im to môže byť ukradnuté. Aj to je názor. Chápem tých, ktorí budú voliť komunistu, liberála, kresťana... kohokoľvek, lebo je to ich kandidát. Čo však nechápem, je volebná kalkulačka, ktorú sami sebe vnútili kresťania - katolíci. Vraj sa nás k tejto cirkvi hlási dosť. Ale iba vraj. S beľmom v srdci nie sme slobodní. Konečne máme kandidáta, ktorému môžeme dať hlas slobodne. Nie proti niekomu, nemusíme voliť menšie zlo, môžeme voliť dobro. Nemusíme voliť kresťana - komunistu, ani kresťana - liberála, môžeme voliť kresťana - kresťana. S beľmom v srdci sa to však pochopiť nedá. Tak nás musia poučiť naše politické špičky, že komu treba dať hlas, lebo ak ho nedáme práve tomu, tak podporíme nežiaduceho kandidáta. Klamári. Voľby nie sú voľby, ale bohapustý kšeft.

Pán Mikloško, aj keby ste mali dostať vo voľbách jediný hlas, viem, že som volila správne. Váš doterajší život, postoje, hodnotový rebríček ma o tom presvedčili. A nemusel mi to nikto žiadnou slovnou ekvilibristikou vtĺkať do hlavy. Konečne môžem prezidenta voliť slobodne a toho, koho naozaj chcem."

Prečítajte si celý blog.

štvrtok, marca 12, 2009

Radičová by sa dohodla aj s Ficom. Podľa Mikloška sa z Fica stáva nepriateľ demokracie

Dnešné online vydanie denníka Pravda priniesol rozhovor s prezidentskou kandidátkou Ivetou Radičovou.

"Áno, viem nájsť riešenia a spoločnú reč so stranou Smer," vyhlásila. Politikom zo Smeru odkázala, že rovnako, ako sa pred voľbami vedela dohodnúť s KDH, našla by ako prezidentka spoločnú reč aj s nimi.

Nevidí dôvod, aby na ňu Fico zmenil názor, keď tak urobil aj v prípade Ivana Gašparoviča. "Nie je to tak dávno, čo bol pán prezident Gašparovič ako politik pre pána premiéra absolútne neprijateľný," zdôraznila. Fico, ktorý dnes vyhlasuje Gašparoviča za najlepšieho prezidenta pre Slovensko, totiž ešte ako opozičný politik tvrdil, že nepatrí pre prešľapy Mečiarovej vlády do nijakej štátnej funkcie.

Včera František Mikloško pre hnonline.sk povedal: "Na Robertovi Ficovi badám, že mu stále viac imponuje osobná moc a to je nebezpečné. Stáva sa tým nepriateľom nielen pre demokraciu, ale aj pre vlastných ľudí. Robert Fico vystupuje veľmi suverénne voči svojim ministrom a drží ich v neistote. Robert Fico sa podobne ako Vladimír Mečiar svojho času chce opierať len o ľud. On jediný. To je nebezpečná vlastnosť, lebo nie každý ju dokáže zvládnuť. Nepoznám človeka, ktorý by ju nakoniec zvládol."

Dnes na Spiši, zajtra na Liptove

František Mikloško pokračuje v kampani pod Tatrami.

Ešte predtým mu však môžete položiť
otázku, na ktorú zodpovie v online rozhovore pre TA3 od 10:00.



Spišská Nová Ves

12. marca od 13:00 (štvrtok), pri Redute

Poprad
12. marca od 16:00 (štvrtok), Námestie sv. Egídia

Černová
13. marca od 11:00 (piatok), položenie kvetov na hrob obetí černovskej tragédie

Ružomberok
13. marca od 13:30 (piatok), križovatka ulíc Mostová a A.Bernoláka

Liptovské Sliače
13. marca od 16:00 (piatok), Kultúrny dom

Fotky z kampane nám môžete poslať na volimfera@gmail.com. My ich zverejníme na blogu.

Pozrite si aj relácie STV venované prezidentskej kampani, František Mikloško svoj program predstaví dnes - o 17:45 na STV1 a o 17:00 na STV2.

streda, marca 11, 2009

Videospot Volím Fera! aj na Vii.sk

Videospot Volím Fera! je už medzi ostatnými videami prezidentských kandidátov na sme.sk

Mikloško v Hospodárskych novinách a v Pravde

Vo včerajších Hospodárskych novinách a v dnešnej Pravde (aj s videom) si môžete prečítať dva väčšie rozhovory s Františkom Mikloškom. O problémoch Lisabonskej zmluvy, o mravnom relativizme, ktorý nám cez ňu bude chcieť Európa nanútiť, aj o nedávno predloženom zákone o práve rodičov voliť za svoje deti. Prečítajte si aj, ako Hospodárske noviny zmapovali jeden deň Františka Mikloška.

V českých Hospodárskych novinách dnes o Mikloškovi vyšli dva veľmi dobré články: v rozhovore Mikloško okrem iného hovorí: "Slovensko prožilo neuvěřitelný příběh. Padl komunismus, vznikla samostatná republika, zápasilo s mečiarismem, na poslední chvíli doběhlo EU, NATO, přijalo euro a zbavilo se frustrace. Na druhé straně vynořila se tu velká únava a deprese. Mám pocit, že elita jako by pořád nadávala, hledala na někom vinu. Jsme opět na rozcestí. Teď buď vykročíme a začneme něco budovat, nebo se propadneme do plebejskosti. (...) Je znát, že lidé jsou unavení. Opravdový zájem o politiku neexistuje. Ale neřekl bych, že to pramení z hospodářské krize. Zatím se lidé na Slovensku vezou na vlně, že Robert Fico je pevný vůdce, který to nějak zařídí. Proto je tu klid. Lidé prostě věří, že Fico se jako silný premiér postará o to, aby jim nebylo zle. V tomto duchu mu dali veškerou důvěru. Zatím nejsou slyšet nějaké ustrašené hlasy. Zatím..." Celý rozhovor si môžete prečítať TU, profil kandidáta TU.

Väščie dobro. Bez kompromisov

Občianska kampaň Volím Fera! vám prináša krátky spot na podporu Františka Mikloška. Pošlite ho svojim priateľom a známym a pridajte sa k nám na Facebooku.


utorok, marca 10, 2009

Mikloško: Ponúkam voličom môj rokmi overený príbeh

František Mikloško včera diskutoval na webstránke www.cas.sk, vyberáme niekoľko odpovedí:

Ako chcete dosiahnuť lepšiu zamestnanosť Slovákov v čase finančnej krízy a čo plánujete urobiť pre rodiny s deťmi? (Lenka)
V čase globálnej krízy, ktorá teraz zasiahla vyspelý svet Slovensko ako lodička na rozbúrenom mori... Jediná cesta aby vláda maximálne šetrila, to znamená výdavky štátu išli na minimum, a tieto peniaze by mal štát dávať na impulzy pre ekonomický život na Slovensku. To sa týka aj rodín.

Podpísali by ste ako prezident schválený zákon o registrovanom partnerstve homosexuálov? (Miro)
Nepodpísal by som ho, ale zdôrazňujem, že rešpektujem a nezasahujem do intimity iných ľudí. Ale pojem rodina a rodina s deťmi je pre mňa zviazaným na zväzok muža a ženy. Okrem toho najbližšie roky bude prebiehať v Európe obrovský zápas medzi tradičnými hodnotami, ktoré budú brániť kresťanstvu rozbiehajúcim sa mravným relativizmom, ktorý začína byť znakom dnešných čias. Ďakujem.

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať 2 otázky: 1.Čo ponúkate voličom,čo im môžete ponuknuť od iných kandidátov a akú máte stratégiu? 2. Prečo ste sa rozhodli kandidovať ? ĎAKUJEM a držím palce! (Peter, TN)
Ponúkam voličom môj štyridsať ročný spoločenský a politický príbeh. Za komunizmu som bol dvadsať rokov v disente. Po páde komunizmu som dvadsať rokov v politike a stále mám chuť sa angažovať. Čokoľvek by som dnes hovoril, najsilnejší by mal byť môj doterajší politický a spoločenský život.

Pozrite si aj celú diskusiu TU.

Mikloško dnes v Nitre, zajtra v Bardejove a Raslaviciach

Prezidentského kandidáta môžete v najbližších dňoch stretnúť:

Nitra

10. marca od 15:00 (utorok), Svätoplukovo nám.

Bardejov
11. marca od 14:30 (streda), Radničné nám.

Raslavice
11. marca od 17:00 (streda), Kultúrny dom

Zachyťte momenty z prezidentskej kampane a pošlite nám ich na volimfera@gmail.com

pondelok, marca 09, 2009

Prof. Duda: Ani Gašparovič, ani Radičová

Profesor cirkevného práva Ján Duda voliť Ivana Gašparoviča nebude. Už takmer pred rokom to na svojom blogu v článku Ak je Cirkev matkou, štát chce byť otcom… aj veľmi dobre zdôvodnil: "Pán Gašparovič bol členom Komunistickej strany, ale iba toto konštatovanie mladej generácii už asi nestačí. Treba pridať aj trochu histórie pre oživenie pamäti o spôsobe politického zápasu komunistov o moc... Boli to práve komunisti, ktorí z biskupov a kňazov urobili, čo chceli: nepoddajných zavreli do väzenia a z poddajných urobili svojich “pajácov” a iba istá časť kléru si uchovala svoju česť a kresťanskú dôstojnosť... Ešte mám z čerstvej pamäti ako pri biskupských vysviackách v roku 1990 exkomunisti (lebo vtedy už poodhadzovali stranícke legitimácie, ale s najväčšou pravdepodobnosťou nie svoje komunistické presvedčenie) ”kľakali” na sv. omšiach pri pozdvihovaní, ale neboli spôsobilí povedať jednu vetu na svoje vlastné ospravedlnenie, že patrili k partaji, ktorá napáchala toľko neprávosti aj na Cirkvi."

Prof. Duda zdôraznil aj ďalšiu činnosť I. Gašparoviča a to, že žiadny svoj skutok nevzal späť. "Vieme aj o činnosti pána Gašparoviča i o tom, ako viedol Slovenský parlament v ponovembrovom období. Človek môže prežiť vnútorné obrátenie, vnútornú zmenu, ale to si žiada aj určité verejné ospravedlnenie. Toto však pán Gašparovič nikdy neurobil. Preto nemožno veriť ani v jeho vnútorné obrátenie. Komunisti vždy koketovali s Cirkvou, ale len dovtedy, kým nepocítili, že prišiel ich čas ju “biť” a “doraziť” a že už ju nepotrebujú ako svoju slúžku. Takýto postoj často pomýli aj úprimne veriacich ľudí, ktorí si myslia, že pomoc komunistov a socialistov je úprimná..."

Na príklade Španielska poukázal na to, že vláda liberálnych konzervatívcov je pre Cirkev prijateľnejšia, ako vláda socialistických liberálov, v tomto zmysle aj varoval pred spojenectvom Róberta Fica a Ivana Gašparoviča. "Profesorka Radičová nie je iste pre katolíkov ideálom ako predstaviteľka pravicového liberalizmu, ale aspoň sa nepretvarovala a myslím, že ani sa nepretvaruje a vie sa, čo možno od nej očakávať. Preto si dovolím povedať, že kto by volil Gašparoviča, potupil by a pošliapal česť a pamiatku všetkých členov Cirkvi, ktorí tak kruto trpeli pod jarmom komunizmu. A nielen to. Kto si myslí, že spojenectvom s pánom Ficom a jeho “služobníkom” pánom Gašparovičom, zachráni Slovensko pred liberalizmom, podľa mňa je vo veľkom omyle... Kresťan nemôže s čistým svedomím vhodiť do urny volebný lístok s menom pána Gašparoviča."

V poslednom článku zo 7. marca však prof. Duda upozorňuje, že pani Radičová niekoľkými svojimi krokmi proti kresťanskému učeniu "nedala šancu katolíkom ju podporiť" - svojim neupraveným osobným životom, hlasovaním v prospech potratov a niekoľkými svojimi vyhláseniami. "Katolíci sú v nesmierne ťažkej situácii, v ktorej ich svedomie, ak chce byť statočné a verné katolíckej náuke a mravom, nemá jednoducho na výber. Za to, že pani profesorka Radičová nebude mať hlasy svedomitých slovenských katolíkov si môže sama. Svojim životom a verejnými postojmi nedala svedomiu katolíkov šancu!" Nakoniec Ján Duda dáva kritiku aj do vlastných radov, vyčíta katolíkom, že napriek svojmu počtu nedokázali postaviť vlastného "favorita" volieb. "Alebo, ak situáciu zachraňuje František Mikloško, prečo sme sa nedokázali jednotne postaviť za jeho kandidatúru? Táto nelichotivá situácia nie je iba našou hanbou, ale dôvodom pre vážne spytovanie nášho svedomia. Lebo hriechom nie sú iba zlé myšlienky a skutky, ale aj zanedbávanie konať dobro a to aj “bonum comune” (spoločného dobra), ktoré sa dotýka vecí verejných."

Koncom januára prof. Duda podporil kandidatúru F. Mikloška.

F. Mikloška podporuje aj otec biskup Andrej Imrich, či známy kňaz a bloger Juraj Drobný.

Dravecký: Slovensko potrebuje duchovnú obnovu

Americký sociológ ruského pôvodu Sorokin Pitirim skúmal konštanty, ktoré sa prejavujú pri zániku civilizácií. Podľa neho jednou z príčin zániku civilizácie bol vždy mravný rozklad rodiny. Vážnejšia ako ekonomická kríza je kríza rodiny. Žijeme v dobe, keď Slovensko prežíva okrem hospodárskej krízy aj krízu rodiny. Pre Slovensko nastal čas pravdy. Ak chce prežiť, musí sa vrátiť k hodnotám, ktoré predstavuje tradičná rodina. Slovensko potrebuje duchovnú obnovu, potrebuje niekoho, kto mu nastaví nepokrivené morálne zrkadlo. Myslím si, že aj táto úloha prislúcha prezidentovi. Preto budem voliť takého prezidenta. Budem voliť Františka Mikloška. Kresťania (85 % obyvateľov krajiny), skúsme vytvoriť na čele s prezidentom Mikloškom koalíciu síl na ochranu rodiny a života. Je čas vrátiť Slovensku jeho niekdajší vzťah k rodine založený na nespochybniteľnej evanjeliovej morálke. František Mikloško je človekom, ktorý svojim životom vydáva svedectvo o takejto morálke.

PaedDr. Ján Dravecký, PhD., riaditeľ diecézneho školského úradu

Pančuška: Prezident nie je len dobrý obchod

Bloger Marcel Pančuška píše, že z hľadiska spoločných hodnôt je mu najbližší František Mikloško, a napriek rôznym pre neho nepriaznivým politickým preferenciám ho bude voliť. "Môj prezident nie je len dobrý obchod." Nakoniec hovorí:

"V Pirátoch z Karibiku - (neviem ktorý diel, videl som len ten jeden), jeden z kolegov pirátov, keď sa odhalilo, že ostatných zradil, povedal vetu, ku ktorej som sa pre jej zjavnú nelogickosť, ale zároveň dobrú výstižnosť vrátil viac krát. Povedal niečo také, že:

- Nie je česť ostať do konca na strane porazeného, prejsť v pravý čas na stranu víťaza je jednoducho dobrý obchod. -

No, v pirátskom svete, kde sa kvôli osobnému prospechu (politickému profitu) zrádzajú kamaráti, je to asi účelné, ale v mojom svete sa podľa toho (aj v dnešnej praxi uplatňovaného) pravidla riadiť nechcem. Preto v prezidentských voľbách sa budem rozhodovať ako občan - človek. Nech výsledok dopadne akokoľvek. Moje rozhodnutie je slobodné."

Kampaň Volím Fera iba dodáva, že v 1. kole kandiduje každý len sám za seba, a do 2. kola postúpia tak či tak dvaja najlepší, a teda oslabovanie protikandidátov nie je možné. Voľme tak, ako p. Pančuška - toho, kto je nám najbližší!

nedeľa, marca 08, 2009

Prezidentský kandidát v meste festivalu Pohoda

František Mikloško navštívi v pondelok Trenčín. Stretnúť ho môžete od 10:30 na Mierovom námesti. V Trenčíne sa každoročne koná festival Pohoda. Prečítajte si, čo si o prezidentskom kandidátovi myslí jeho organizátor Michal Kaščák.

Budete tam? Pošlite nám vaše fotky prípadne krátke video na volimfera@gmail.com. My ich zverejnime na našom blogu.

Od 12:00 bude k dispozícii pre online rozhovor na Cas.sk, kde mu môžete klásť otázky.

František Mikloško nie je Ivan Gašparovič

František Mikloško má pevnú morálnu intergritu... František Mikloško sa nebojí jasne prezentovať hodnoty, ktoré zastáva a koná v súlade s nimi aj vtedy, keď by bolo pre neho výhodnejšie podľa nich nekonať... František Mikloško má vlastné názory... František Mikloško svoje názory nemení podľa toho, ako mu to vyhovuje... František Mikloško nebol komunista, ani nemá komunistickú mentalitu... Franatišek Mikoško by bol prezident, ktorý veci pomenúva jasne... František Mikloško by bol prezident, s ktorým možno zmysluplne diskutovať o veciach, v ktorých s nim nemožno súhlasiť... František Mikloško by bol dobrý prezident...

Ivan Gašparovič nie je František Mikoško!