sobota, marca 07, 2009

Mikloško v Košiciach aj s mladými

Hoci Františka Mikloška privítalo v piatok upršané košické námestie, večer ho na stretnutí privítali mladí z augustiniánskeho mládežníckeho centra. Viac fotografií v albume Picasa.



Ráno s Mikloškovcami

Pozrite si video o tom, ako vyzerá bežné ráno u Mikloškovcov.

Mikloško dnes v Prešove a Lendaku

Prezidentský kandidát dnes pokračuje v kampani. Od 9:30 ho môžete stretnúť na Hlavnej ulici v Prešove a od 15:00 v kultúrnom dome v Lendaku

Budete tam? Pošlite nám vaše fotky prípadne krátke video na volimfera@gmail.com. My ich zverejnime na našom blogu.

Pozrite si piatkový štart Mikloškovej kampane v Košiciach.

piatok, marca 06, 2009

Ľubomír Feldek: Mikloško je môj najmilší kandidát

Známy slovenský spisovateľ a básnik Ľubomír Feldek v sobotňajšom vydaní denníka SME približuje osobu Františka Mikloška:

"Aj keď František Mikloško nemal za sebou roky väznenia ako Václav Havel alebo Árpád Göncz, v čistote charakteru sa im určite vyrovnal. Ako organizátor sviečkovej demonštrácie si prinášal na politickú scénu po novembri 1989 kredit z minulosti a usiloval sa obnovovať si ho zas a znova. Nehľadal zisk pre seba - dodnes žije v bytíku, v ktorom žil aj pred dvadsiatimi rokmi. Jeho vždy trápili hlavne cudzie starosti. A poctil ma tou dôverou, že ma k riešeniu niektorých prizýval."

Pripomína, ako sa mu spolu s Mikloškom podarilo obnoviť historickú budovu Aréna a spraviť z nej divadlo so svetoznámym mímom a choreografom Milanom Sládkom ako riaditeľom.

"Bol to František Mikloško, kto pomohol zachrániť čertvieakým osudom ohrozenú Arénu a premeniť ju na divadlo. 1. júna 1992 dostal Milan Sládek občianstvo, odovzdal som mu riaditeľské žezlo a konala sa premiéra Apokalyptiky. Divadlo Aréna bolo na svete."

Podľa Feldeka už však vyrástla nová generácia voličov, ktorá sa už mnohé takéto príbehy nemá ako dozvedieť. "A tak dnes stojí František Mikloško znova bezmocne „pred arénou" a vstup mu neuľahčí nijaký bodyguard. " Ale dodáva: "Aj tak je to môj najmilší prezidentský kandidát."

František Mikloško chce byť prezidentom Slovenskej republiky

Portál SME.sk priesol infografiku prezidentskych kandidátov. Čím sa slovo v programovych tézach vyskytuje častejšie, tým väčšie je zobrazené.

Kráľ: František Mikloško pomenuje veci pravdivo

Viaceré reakcie, ktoré som si prečítal, poukazujú na to, aké má František Mikloško základy, korene, aký má, nazvem to jednoducho základ. Keď prídem niekomu na návštevu, zvyčajne ma nezaujíma aké má ten dom základy, nepýtam sa na základy, ale sa zaujímam ako majú zariadené, ako rozložené izby a pozerám sa na veci, ktoré ma zaujmú v danom dome.
Určite tie základy sú najdôležitejšie hlavne pre stabilitu toho domu, ale kto, kedy sa koho pýtal, že aké má základy jeho dom. Slušné základy človeka, ktorý kandiduje na taký post by mali byť absolútnou samozrejmosťou.

František Mikloško mňa zaujal, tým že:
  • povie svoj názor
  • pomenuje veci pravdivo
  • je slušne asertívny
  • citlivo reaguje
To znamená, keď František Mikloško bude prezident SR a nastane v spoločnosti problém, mám istotu že Fero problém citlivo, pravdivo, slušne a hlavne pomenuje.

Preto my, celá rodina Kráľová z Červeného Hrádku, zakladatelia KDH budeme voliť za prezidenta SR RNDr. Františka Mikloška.

Miroslav Kráľ, konateľ

štvrtok, marca 05, 2009

Mikloško: Treba rozvíjať korene a charizmu Slovenska

František Mikloško dnes online diskutoval s čitateľmi na internetových stránkach Pravda.sk a Topky.sk. Z mnohých odpovedí sme niekoľko vybrali:

PRAVDA:
Peter - prajem prijemny den, v pripade zvolenia na ktore domace spolocenske problemy chcete reagovat prioritne, podobne krore zahranicnopoliticke oblasti budu vasou domenou?
Slovensko musí pracovať na svojom vnútornom zjednocovacom procese. Treba dodávať sebavedomie regiónom, aby boli hrdou súčasťou Slovenska, treba zmierovať kontroverzné stránky našich dejín pokojným a pravdivým prijatím. Len toto môže byť východisko pre hrdý postoj aj voči zahraničnej politike.

TOPKY:
BANDOG- co si predstavujete pod sloganom, NAJPRV SLOVENSKO POTOM EUROPA? lebo pokial si to clovek vsima trochu tak sme na EU viac zavisly ako nezavisly
- Bohatstvo EÚ je v rôznosti a kráse jej národov. Rozvíjať korene a charizmu Slovenska oproti niektorým centralistickým snahám z Bruselu bude veľkou úlohou politikov SR a prezidenta. To nevylučuje spoluprácu i podriaďovanie sa niektorým spoločným záujmom.

Hanka- Pekný den prajem, p. Mikloško. Som študentka Histórie, a aktuálne dokončujem moju bakalarsku pracu. Jej téma sa silne dotýka 50. a 60.rokov 20.storočia, boja moci proti Cirkvi a osudov množstva ľudí, ktorí žili no hlavne prežívali - Ich prostredníctvom ste mohli napísat obdivuhodú publikáciu, ktorú práve držím v rukách "Nebudete ich môcť rozvrátiť". Je to silná publikácia, ktorá nesie svoje poslostvo aj ľuďom dnešnej doby. Chcem sa Vás spýtať, či ste na zhromžďovaní faktov pracovali sám, alebo sa s Vami niekto spoluautorsky podielal? A či sa v blízkej budúcnosti chystate pokračovať v tejto publikácii? Rozhodne môžem povedať, že som bola na vážkach, komu z dvoch adeptov na voľbu prezidenta SR dám svoj voličský hlas. Vaša práca hovorí za všetko. Ďakujem za "osvietenie" rozumu i srdca (-: a prajem Vám všetko dobré. s pozdravom Hanka
- Knihu som napísal sám, ale takým spôsobom, že som navštevoval svedkov a aktérov tej doby a natáčal som s nimi rozhovory, poprípade prebral od nich niektoré napísané pasáže. Ako píšem v úvode, zásluhou autora je, že som tieto svedectvá dal dokopy a vytvoril z nich jeden celok podľa môjho zámeru. Knihu som mal dokončenú ešte pred novembrom 1989.

Pozrite si aj video pre denník Pravda.

František Mikloško štartuje v piatok v Košiciach

Prezidentský kandidát František Mikloško odštartuje oficiálnu prezidentskú kampaň už tento piatok o 15:30 na Hlavnom námestí v Košiciach

Prídete ho podporiť? Pošlite nám vaše fotografie alebo krátke videá z kampane na volimfera@gmail.com a my ich uverejníme na tomto blogu. Zažime to naživo! :-)

Reper Vec sa zhováral s Mikloškom na Metoo

streda, marca 04, 2009

Prečo František Mikloško?

Milí priatelia, v iniciatíve Volím Fera sme sa rozhodli vytvoriť informačný, voľne šíriteľný leták, v ktorom bližšie približujeme dôvody, prečo je podľa nás František Mikloško najlepším kandidátom na prezidenta. Je vo formáte A4, obsahuje 2 strany, prvá (vonkajšia) sú logá, vnútorná (textová) obsahuje 7 dôvodov, "prečo František Mikloško". Ak leták zložíte na polovicu, vznikne celkom praktický formát A5. Je farebný, s fotografiami, ale snažili sme sa ho urobiť tak, aby nevyžadoval veľké náklady na tlač. Podľa svojich možností ho pokojne môžete tlačiť aj čiernobielo (alebo v prípade potreby napr. aj iba druhú, textovú stranu).

Leták je dostupný na tejto adrese: http://www.archive.org/download/Letak-VolimFera/letak-volim-fera.pdf
Stiahnite si ho do svojho počítača, tlačme a voľne ho šírme v čo možno najväčšom množstve a spolu si tak pomôžme ukázať Slovensku toho najlepšieho kandidáta na prezidenta :-) Ďakujeme za Vašu podporu!

Sedem dôvodov, prečo František Mikloško:

1. ÚPRIMNÉ KRESŤANSTVO
Svoju vieru otvorene žil v časoch neslobody, keď to bolo spojené s veľkým rizikom, a úprimne ju žije aj dnes. Obhajuje úlohu náboženstva v spoločnosti aj v politike. Je jediným kandidátom, ktorý bráni právo na život od počatia až po prirodzenú smrť.

2. BOJ ZA SLOBODU A DEMOKRATICKÉ HODNOTY
Bojovník proti komunizmu. Organizátor Sviečkovej manifestácie v roku 1988 za náboženské a občianske slobody. Osobnosť Nežnej revolúcie a prvý predseda slobodnej Slovenskej národnej rady. Bojovník proti nedemokratickým tendenciám v ponovembrovej politike.

3. PAMÄŤ NÁRODA A KULTÚRA
Má veľkú úctu k slovenskej histórii a kultúre, k zveľaďovaniu kultúrneho dedičstva. Za komunizmu organizoval mnohé výstavy zakázaných výtvarníkov, za čo dostal v roku 2005 cenu Christmas od umeleckého Združenia A-R. Je autorom dvoch kníh a spolueditorom významnej publikácie Zločiny komunizmu na Slovensku 1948-1989.

4. NADSTRANÍCKOSŤ
Počas 20 rokov v politike nadobudol mnoho skúseností, jednou z nich je aj poznanie viacerých slušnejších politikov z rôznych politických strán. Medzi terajšími opozičnými politikmi pozná, prirodzene, mnohých. O poznaní tých koaličných hovorí napr. priznanie Sergeja Kozlíka z HZDS, že by nemal problém Mikloška voliť za prezidenta. Podobnú skutočnosť spomína aj Oliver Andrásy, hovorí, že mnohí politici pozývaní do jeho relácií často spomenuli, že medzi ľuďmi, ktorých si ctia z iných strán, je práve František Mikloško. Je to znakom toho, že práve on by vedel viesť účinný dialóg s rôznymi politickými stranami a bol by nadstraníckym prezidentom.

5.DIPLOMATICKÝ NADHĽAD
Ako bývalý predseda NR SR má dobré kontakty so zahraničnými štátnikmi, vie s nadhľadom, ale aj dôrazne riešiť diplomatické problémy. Dlhodobo sa usiluje o mierové spolunažívanie Slovenska so susednými krajinami, vo vzájomnom rešpekte a úcte. Za mierové iniciatívy mu bola 11. 6. 2005 v Budapešti udelená Cena sv. Vojtecha (pred ním ju dostali napr. kardinál Tomášek, Helmut Kohl, kardinál König či Tadeusz Mazowiecky). V príhovore pri preberaní ceny sa Mikloško ospravedlnil Maďarom za príkoria, ktoré im Slovensko násilným vysťahovaním po 2. svetovej vojne spôsobilo. Na druhej strane je však tiež známym odporcom vytvorenia autonómie Maďarov na južnom Slovensku.

6. EURÓPA
Nie je mu cudzia ani zahraničná politika, má samostatný pohľad na Európu, na jej usporiadanie a život. Vie vyzdvihnúť európske pozitíva, ale vie pomenovať aj jej slabé stránky. Je odporcom Lisabonskej zmluvy, pretože Európu príliš centralizuje a jej Charta zavádza neprirodzené ľudské práva.

7. JASNÉ VYJADROVANIE A ZMYSEL PRE HUMOR
Jeho jasné a priame vyjadrovanie, taktiež zmysel pre humor a schopnosť trefne odľahčiť situáciu sú znakom, že aj medzi politikmi je stále možné nájsť človeka s prirodzenou ľudskosťou.

Mikloško bude online na Pravda.sk

Vo štvrtok od 10:00 bude prezidentský kandidát František Mikloško odpovedať na otázky čitateľov Pravda.sk. Otázky bude možné zadávať od 9:30 tu.

Marcinčin: Dám Mikloškovi svoj hlas

Som presvedčený ísť voliť. Určite budem voliť Františka Mikloška. Rozhodol som tak kvôli tomu, lebo v minulých voľbách som nakoniec volil Ivana Gašparoviča ako väčšina ľudí a za tú voľbu sa dostatočne hanbím. Buď by som nevolil vôbec, lebo ani pani Radičovú, ani pána Gašparoviča by som nevolil. Teraz, keď som si prečítal rozhovor s pánom Mikloškom, som si povedal, že síce to nevyhrá, ale dám mu svoj hlas.

Anton Marcinčin, ekonóm
Zdroj a foto: hnonline.sk

utorok, marca 03, 2009

Jeden deň s Františkom Mikloškom - o Slovensku, finančnej kríze, mládeži aj ideáloch

Milí priatelia, internetová redakcia denníka SME sa rozhodla priblížiť jeden deň prezidentského kandidáta a nakrútiť s ním video. Popri tom tiež zisťovali, aký názor má na prezidentský úrad. S Františkom Mikloškom sa vydali na diskusiu k študentom Hodžovho gymnázia do Sučian. Pozrite si výborný videozáznam (autor Eugen Korda):

Roman Joch volí Mikloška

"Za najdôležitejšie považujem to, aby pán prezident Ivan Gašparovič bol z Grassalkovičovho paláca poslaný na dôchodok. Jedno volebné obdobie stačilo," hovorí v posledném čísle časopisu .týždeň Roman Joch, riaditeľ Občianskeho inštitútu v Prahe. Voliť bude "Fera" - "Je poctivý, má pevné názory, miluje slobodu. Za slobodu bol už v čase, keď jej obhajoba znamenala osobné príkorie zo strany mocných. Za slobodu nás všetkých sa zasadzoval, keď k tomu mali odvahu len nemnohí. O jeho láske ku slobode nemôže byť žiadnych pochybností. Rovnako ani o tom, že v zásadách spravodlivosti je pevný ako skala."

Dodáva, že k voľbe Františka Mikloška ho vedie ešte dôvod týkajúci sa ľudských práv. Podáva to na príklade amerického juhu pred 150 rokmi, kde "väčšina" považovala vlastniť otroka za svoje "právo". Ak by vtedy kandidovali dve osobnosti a jedna by bola za, druhá proti otroctvu, dnešný človek by prirodzene volil toho proti otroctvu - "z vďačnosti za jeho postoj a na ocenenie jeho statočnosti". Ak sa do druhého kola dostane ktokoľvek z dvojice Radičová-Mikloško, bude voliť kohokoľvek z nich. "Teraz sme však pred prvým kolom a jeden z týchto dvoch kandidátov vie, že zabíjanie malých, nenarodených detí nie je ľudským právom, ale druhá kandidátka to nevie. Voľba je preto jednoduchá: volím Fera!"

Zvuky roku 1996. Ozvena roku 2009

"Chvalabohu, boli tu aj iné zvuky. Skandovanie ľudí na námestich, ktorí majú o Slovensku úplne iné predstavy, bolo tiež často počuť široko-ďaleko. Príslušníci vládnej koalície žiadne zvuky nepočuli. Nepočuli explózie, nepočuli slová Lexu, Hudeka a Gašparoviča, nepočuli, ako ich kolega Gaulider kričí, že sa nevzdáva mandátu."
Zdroj: V. Palko, Fakty, 1996


pondelok, marca 02, 2009

Väčšie dobro v Trnave

Minulý týždeň sa uskutočnila v Trnave beseda s názvom „Väčšie dobro“, na ktorú prijal pozvanie František Mikloško. Vyjadril prekvapenie nad prevažne mladým publikom.

Prezidentský kandidát kritizoval občiansku pasivitu v spoločnosti a poukázal na potenciálne nebezpečenstvo bruselskej byrokracie. Prítomným odpovedal na otázky týkajúce sa finančnej krízy, výskumu kmeňových buniek či zahraničnopolitickej situácie.



Pozrite si viac fotografií v albume Picasa.

Vidéky: Rozhodol som sa na základe svedectva života

Pán Mikloško by bol pre mňa najlepší prezident. Nevravím, že prof. Radičová by tiež nebola dobrou prezidentkou... ale volím lepšie dobro. Keď je tá možnosť.

Nerozhodol som sa podľa znalosti počtu jazykov kandidáta, rokov strávených v politike alebo podľa straníckej príslušnosti. Rozhodol som sa na základe svedectva života.


Juraj Vidéky, softvérový inžinier, tvorca a správca www.breviar.sk

nedeľa, marca 01, 2009

Biskup Andrej Imrich: Prečo volím Františka Mikloška

Otec biskup Andrej Imrich kampani Volím Fera zaslal zaujímavé zamyslenie. Bližšie v ňom vysvetľuje svoj predošlý postoj k prezidentským voľbám a zdôrazňuje potrebu kresťanov hlásiť sa k svojim hodnotám. Uverejňujeme v plnom znení:

Prečo volím Františka Mikloška

V dnešnom svete prevláda taká atmosféra, že ľudia Pána Boha neberú vážne. Žijeme akoby Boha nebolo. A pritom Boh určuje pravidlá, ako sa máme správať k nemu, k ostatným ľuďom i k prírode.

V našej spoločnosti, a to nielen v nejakých okrajových spoločenských skupinách, ale v zákonodarnom i exekutívnom priestore, sa nenápadne udomácňuje myslenie i prax, ktoré sú vyložene namierené proti Bohu. Je to jednak tým, že sa tu objaví modloslužba, a potom tým, že ľudia chcú rozhodovať o tom, o čom už dávno rozhodol Boh.

Ak sa v Bratislave, kde niet šintoistov, ale je väčšina kresťanov, požehnáva nový diaľničný tunel modloslužobným šintoistickým obradom, a ak sa v kresťanskom prostredí hlása myšlienka, že morálka je vecou spoločenskej dohody, to je už veľmi vážna vec.

Pokiaľ modloslužbu konajú tí, čo nepoznajú pravého Boha, to je iné, ale ak to robia takí, čo pravého Boha poznajú, veľmi ho potupujú. V prvých storočiach života Cirkvi bolo veľa mučeníkov len preto, že kresťania radšej volili krutú smrť, než by mali modloslužbou potupiť Najvyššieho. Zle dopadli všetci starozákonní izraelskí králi, ktorí poznali pravého Boha a predsa sa dopúšťali modloslužby. A s nimi vždy zle dopadol celý národ.

Zodpovedný človek má pokorne hľadať a objavovať Božie zákony, ktoré platia skôr ako žil človek, či sú to už zákony prírody alebo zákony svedomia, ale nie pyšne tvrdiť, že to bude platiť, na čom sa my ľudia dohodneme a čo my určíme. Pán Boh je dlho trpezlivý, ale donekonečna sa vysmievať nedá.

Keby bol kapitán Titanicu určil rýchlosť a trasu v súlade so zákonmi prírody, ktoré do nej vložil Boh, nebola by nastala katastrofa. Neodhadol zákony prírody a rýchlosť i trasu určil tak, že prišiel do konfliktu s prírodou a ten konflikt prehral človek. Konflikt človeka s prírodou, to je konflikt s Bohom na ekologickej úrovni a tam sa Boh vysmievať nedá.

Aj hospodárska kríza a mnohé iné biedy prichádzajú na nás len preto, že sa človek nedrží Božích zákonov. Porušuje ich buď preto, že ich nepozná alebo tým, že uskutočňuje politické rozhodnutia proti odbornosti i proti morálke.

V tejto situácii potrebujeme prezidenta, ktorý nás bude osobným svedectvom povzbudzovať, že nemožno žiť, akoby Boha nebolo. Potrebujeme prezidenta, ktorý bude apelovať na vládu i na parlament, aby bezpečie našej vlasti stavali na skale, ktorou je Boží zákon. Potrebujeme prezidenta, ktorý urobí všetko, čo bude v jeho silách, aby zákony našej vlasti boli v súlade s Božím poriadkom.

Som presvedčený, že František Mikloško má predpoklady na to, aby v tomto zmysle splnil poslanie prezidenta, preto ho budem voliť.

Hoci by aj reprezentant kresťanských hodnôt vo voľbách nezvíťazil, ale dostal by slušné percento voličských hlasov, bol by to signál pre všetkých politikov, že Božie zákony a kresťanské hodnoty v našej vlasti treba brať vážne.

Ak získa pre nás zahanbujúco nízke percento, potom kresťania dajú všetkým politikom signál, že vo vedení krajiny vôbec nemusia brať do úvahy Božie zákony. A v tom je naša veľká zodpovednosť.

Andrej Imrich, spišský pomocný biskup