sobota, februára 28, 2009

Mikloško: Je dobré, že kresťanský svet zaznieva aj v prezidentských voľbách

"Kandidatúra v tejto chvíli nadobudla už aj iný rozmer. Presiahla prezidentské voľby a moja otvorila nový problém – problém budúcnosti, zápasu ideových svetov. Je dobré, že kresťanskokonzervatívny svet zaznieva aj v zápase o symbol štátu," hovorí v dnešnom rozhovore pre denník SME František Mikloško. Aj keď nemá vysoké preferencie, jeho cieľom výhra prirodzene stále je, hoci nechce používať silné slová.

Pripomína, že výhrady kresťanov k Ivete Radičovej treba vnímať ako prirodzený dôsledok jej liberálneho sveta a v tomto zmysle podľa neho KDH jej podporou voličov pomýlilo a zle naložilo s ich dôverou. Ako prezident sa bude chcieť pravdivo postaviť k slovenskej histórii a popisovať našu minulosť takú, aká naozaj bola, s jej pozitívami aj negatívami, napr. aj v prípade slovenského štátu, komunizmu, či niektorých osobností. "Treba všetko pokojne pomenovať a zaradiť do dejín. To je jediné riešenie, ako môže dôjsť k národnému zmieru." K vyjadreniam kňazov hovorí: "Biskupi majú právo sa vyjadriť. Keď sa cirkev k niektorým veciam nevyjadrí, vyčíta sa jej to. Keď sa vyjadrí, vyčíta sa jej to tiež."

Celý rozhovor môžete nájsť TU (aj s videom).

František Mikloško má nový billboard

Biskup Baláž: Morálne zásady nemôžu byť podrobené menlivej arbitráži spoločnosti

Banskobystrický diecézny biskup Rudolf Baláž sa vo štvrtok stretol s prezidentskou kandidátkou Ivetou Radičovou na jej požiadanie. V spoločnom komuniké prezidentskú kandidátku ubezpečil, že vo svojej homílii žiadne meno slovenského politika nespomenul. Dištancuje sa od konštrukcií niektorých novinárov, podľa ktorých mal pani Radičovú prirovnať k Hitlerovi.

V priebehu stretnutia zdôraznil dôležitosť ochrany ľudského života od počatia po prirodzenú smrť ako i fakt, že morálne zásady nemôžu byť podrobené menlivej arbitráži spoločnosti. Iveta Radičová po stretnutí potvrdila, že medzi ňou a biskupom Balážom žiaden spor nie je.


Prečítajte si aj blog Pavla Minárika ml.: Baláž vs. Radičová - podľa očakávania, Zuzany Hanzelovej: Som veriaca a komentár Lukáša Krivošíka: Ako Cirkev budovala civilizáciu

piatok, februára 27, 2009

Rehák: Mikloško reprezentuje ľudské a kresťanské hodnoty

Ferka Mikloška považujem za osobnosť s veľkým morálnym i politickým kreditom. Myslím, že ako prezident bude reprezentovať a hájiť, v rámci svojich právomocí, ľudské a kresťanské hodnoty, za ktoré je dnes treba bojovať rovnako ako za socializmu.

Pavol Rehák
, vytvarník

štvrtok, februára 26, 2009

Vladimír Palko požiadal kresťanských politikov o spoločný postup

Predseda KDS Vladimír Palko zaslal viacerým členom KDH list, v ktorom ich požiadal, aby vo voľbách podporili Františka Mikloška. Zdôraznil, že hodnoty, ktoré ich spájajú, reprezentuje práve on a pripomenul potrebu spoločného postupu kresťanských politikov. "Preto vás prosím o podporu pre Františka Mikloška. Môžete ho podporiť svojim hlasom v deň volieb, môžete v jeho prospech ovplyvniť svojich blízkych, rodinných príslušníkov, priateľov a členov KDH vo vašom klube. Ak všetci spolu podporíme Františka Mikloška, opäť budeme môcť spolu prejsť spoločný kus cesty. Ak ho budeme podporovať všetci spolu, môže to znamenať vzchopenie sa celej kresťanskej politiky. Bolo by zlé, keby sme nepodporili kresťanského kandidáta s odôvodnením, ktoré nám natískajú liberálne médiá a liberálni kandidáti, že nemá šancu na víťazstvo. Ak takého kandidáta odpíšeme, tak odpíšeme sami seba, odpíšeme naše hodnoty." Pripomenul tiež, že Mikloška podporili viaceré osobnosti, napr. aj zakladateľ KDH Ján Čarnogurský či biskup Andrej Imrich.

Iniciatíva Pravavolba.sk podporuje Františka Mikloška

Na internete vznikla nová iniciatíva s názvom Pravavolba.sk. Cieľom iniciatívy, je zmobilizovať čo najširší okruh zahraničných Slovákov a vyzvať ich, aby svoje občianske právo využili a v deň volieb prišli na Slovensko a podporili svojho kandidáta. Jej motto je: "Poďme domov voliť pravých ľudí!". Na Facebooku založili tejto aktivite skupinu. 

Iniciátori podporujú slušných kandidátov na prezidenta, medzi ktorých radia Františka Mikloška a Ivetu Radičovú.

Ich dlhodobý cieľ je zmeniť súčasný volebný zákon tak, aby v budúcnosti umožnil občanovi dať svoj hlas svojmu kandidátovi, aj keď sa momentálne nachádza v zahraničí.

streda, februára 25, 2009

Sviečkami za slobodu

Milí priatelia, presne o mesiac si pripomenieme 21. výročie Sviečkovej manifestácie. Niekoľko tisíc jednoduchých ľudí sa 25. marca 1988 pokojne, s tichou modlitbou a so sviečkami v rukách postavili komunistickému režimu tvárou v tvár a žiadali dodržiavanie náboženských slobôd aj všeobecných ľudských práv. Vládnuci režim to nezniesol a veľmi tvrdo zasiahol, no sviečky slobody rozniesli po Slovensku novú nádej, neslobodu nahlodali v jej základoch a ako neskôr povedal aj Hubert Gehring, riaditeľ Nadácie Konrada Adenauera v Bratislave, "toto svetlo sa premenilo na plameň Nežnej revolúcie".

Jedným z organizátorov manifestácie a jej oficiálnym zvolávateľom bol disident František Mikloško. Dnes po vyše 20-tich rokoch, počas ktorých neustále hájil slobodu a demokratické hodnoty, ho máme šancu zvoliť za prvého nekomunistického prezidenta Slovenskej republiky. Držme si palce a zvoľme si dôstojnú osobnosť!

Florián: S Františkom Mikloškom súhlasí aj moje svedomie

Volím Františka Mikloška, pretože je jediný, komu dáva súhlas aj moje svedomie. Je to človek obetavý a to je vlastnosť, ktorá by nemala prezidentovi chýbať. Nemá strach a je ochotný postaviť sa aj proti väčšine, ak je presvedčený, že treba obhajovať spravodlivosť. Dokázal to celým svojim životom a nielen v predvolebnej kampani, kde sľubujú všetci všetko.

Tomáš Florián, podnikateľ a klávesák hudobnej skupiny Lámačské Chvály

utorok, februára 24, 2009

Mikloško: Facebook a blog spôsobili pohyb

František Mikloško sa po druhý krát stretol so svojími priaznivcami na Facebooku. Zastúpení boli najmä mladí ľudia, ktorí s pánom Mikloškom živo diskutovali o aktuálnych témach ako aj o volebnej stratégii.

Prezidentský kandidát o internetovej kampani povedal: "Každá generácia má svoje médium. Tu je nádej zrodu generačného cítenia. Je to dar z neba. V tejto chvíli niečo vzniká. Rodí sa tu niečo historické. Nevedeli sme, že zo samizdatov vzniknú púťe. Išlo to samé. Dnes si možno neuvedomujeme silu internetu."

Podľa Františka Mikloška Facebook a blog Volím Fera! spôsobili pohyb. Diskusia medzi ľuďmi vzniká spontánne, vystupujú aj kňazi a biskupi. Otvorili sme témy, ktoré presiahli doterajšiu prezidentskú kampaň.



Fotky z úspešnej akcie si môžete pozrieť v albumoch Picasa. Pridajte sa k nám na Facebooku! Je nás už vyše 700. 

František Mikloško dal do pohybu dejiny Slovenska. Dajme Slovensko do pohybu teraz aj my! Voľme Fera! ;-)

Biskup Baláž: Katolíci nemôžu voliť ľudí, ktorí sú proti kresťanskej morálke

V piatok 20.2. na svätej omši vysielanej aj cez rádio Lumen banskobystrický biskup Rudolf Baláž vyzval veriacich na zodpovedný prístup k prezidentským voľbám. Okrem iného povedal:

"Katolík nemôže na čelné miesta štátu voliť ľudí, ktorí sú proti morálnym zákonom Cirkvi. U nás neexistuje zabiť nenarodené dieťa. To je ťažký hriech, brutalita, lebo to dieťa nemôže ani rúčku zdvihnúť na svoju obranu. Táto zásada má v nás zvoniť a my si máme vo svojom svedomí poriadne preskúmať, koho ideme voliť. To nie je len tak, že prídeme a vhodíme papierik, ktorý nám dajú. Mojou povinnosťou je poriadne si preskúmať tých ľudí. Ak to niekto len tak povrchne odpáli, má zodpovednosť za celý vývoj.

Žiaden politik nesmie povedať, že morálka je vecou dohody spoločnosti. Táto veta je hrozná a má strašné dôsledky. Adolf Hitler všetky zbojstvá, ktoré vykonal, vykonal na základe toho, že mu to odsúhlasili nemeckí poslanci v Reichstagu. Táto veta znamená, že ak sa spoločnosť dohodne, že vražda nie je hriech a priestupok proti zákonu, môžeme vraždiť. To je pre hlúpych. Táto doba od nás vyžaduje, aby sme neboli tými, ktorí podporovali Hitlera v Reichstagu. "

Biskup Baláž zdôrazňuje, že najvyššou autoritou je Boh, a ten určuje, čo sa môže a nemôže. "Preto je smutné, ak do funkcií idú ľudia, ktorí sa už dávno rozlúčili s desatorom a vôbec mu nerozumejú. Cirkev je tu na to, aby bola hlásateľom Božích právd."

Podobne sa jasne ohradil proti výchove detí homosexuálnymi pármi. "Kto nám dovolil na základe prirodzeného zákona ohaviť budúcnosť dieťaťa? Nevinné dieťa má plné právo na plnohodnotný život a ten mu musí dať dospelý človek. Ak je to zvrátený človek, dá mu svoju zvrátenosť. Kto bude za to zodpovedný?"

V závere vyzval na dôsledné formovanie svedomia a na konanie nie podľa svojvôle, ale podľa Božieho zákona. "Politikov, ktorí to nerešpektujú, netreba už na ihrisko nášho štátu znova pripúšťať."

Zvukový záznam sv. omše môžete nájsť v archíve rádia Lumen. Samotnú homíliu si vo formáte .mp3 môžete stiahnuť TU a vypočuť tu:
















Kandidátka Iveta Radičová sa pred časom vyjadrila, že Cirkev síce zastáva svoje stanoviská, ale občania 21. storočia majú právo na svoje zodpovedné rozhodovanie, ktoré nemusí byť v rozpore s cirkvami. Zdôraznila, že "to, čo je morálne alebo nemorálne v spoločnosti, je vec spoločenskej dohody v tej-ktorej spoločnosti."
Prečítajte si aj dnešnú odpoveď I. Radičovej na slová biskupa R. Baláža. Hovorí, že zákony sú vecou spoločenskej dohody, ako príklad spomína Ústavu, nehovorí už však, že aj tento najvyšší právny dokument, ako mnohé iné zákony, sa odvoláva na morálne princípy kresťanstva.

Pozrite si aj pozitívne vyjadrenie kandidáta Ivana Gašparoviča k registrovaným partnerstvám homosexuálov.

Prečítajte si aj komentáre P. Minárika: Biskup neprirovnal Radičovú k Hitlerovi!, L. Krivošíka: Radičová, Baláž a Hitler a M. Lettricha: SME, Baláž, Radičová a Hitler

Černý: Chcem voliť bez kalkulácií

Chcem voliť človeka s jasnými morálnymi postojmi. Chcem voliť človeka, ktorý za roky účinkovania v politike vždy osvedčil svoj charakter. Chcem voliť človeka, ktorý vníma veci s nadhľadom a dávkou humoru. Chcem voliť človeka, ktorý aj sám seba vníma s nadhľadom a humorom. Chcem voliť človeka, u ktorého mám pocit, že jeho reč je áno áno a nie nie. Chcem voliť Františka Mikloška. Bol by dobrý prezident. Som realista, ale aspoň v prvom kole chcem voliť bez kalkulácií.

Vladimír Černý, fyzik

pondelok, februára 23, 2009

O mesiac volíme Fera!

Milí priatelia, o mesiac 21. marca 2009 sú tu prezidentské voľby. Aj váš hlas je rozhodujúci!

Buďme spolu aktívni, majme odvahu a zvoľme si za slovenského prezidenta bývalého disidenta Františka Mikloška. V Českej republike bol bývalý disident Václav Havel zvolený za prezidenta dva krát po sebe. Už bolo dosť 3 prezidentov s komunistickou minulosťou! Nenechajme si vnútiť názor, že existujú len dve možnosti - Gašparovič vs. Radičová.

Tím Volím Fera! prichádza mesiac pred voľbami s novým logom - fialovou bublinkou. Za nápad a spracovanie ďakujeme Martinovi Vachovi. Chceme ňou komunikovať, že každý váš hlas je dôležitý. Neostanme mlčiacim a prizerajúcim sa davom. Volíme človeka s názorom. Volíme človeka, ktorý si ctí slobodu. Volíme Fera!

Mikloško o tragédií v Polomke

"Vyjadrujem všetkým pozostalým tragickej nehody v Polomke úprimnú sústrasť." vyhlásil František Mikloško pre denník SME.

Viac o tragédii v Polomke nájdete tu.

nedeľa, februára 22, 2009

Ladislav Stromček: O Mikloškovi hovorí jeho životný príbeh

Františka Mikloška si veľmi vážim za všetko to, o čom hovorí jeho životný príbeh. Je to vzácny človek a zaujímavá osobnosť. Prajem Slovensku, aby malo takéhoto prezidenta.

Ladislav Stromček, kňaz, generálny vikár Žilinskej diecézy