sobota, februára 21, 2009

Mojžiš: František Mikloško je jediný kandidát, ktorého by som za prezidenta naozaj chcel

Dôvod, pre ktorý budem voliť Fera, je jednoduchý: František Mikloško je podľa mňa suverénne najlepší prezidentský kandidát. Dokonca by som to povedal ešte ostrejšie: on je pre mňa jediný kandidát, ktorého by som za prezidenta naozaj chcel. Voliť toho, koho by som naozaj chcel, nie je síce na Slovensku úplnou samozrejmosťou, ale ja si tento luxus dopriavam aj v parlamentných voľbách, kde môj hlas v konečnom dôsledku často prepadá. V prezidentských voľbách však platia iné pravidlá a v nich nijaký hlas neprepadá. Takže naozaj netuším, o čom by som tu mal rozmýšľať. Volím Fera.

Martin Mojziš, vysokoškolský učiteľ fyziky

piatok, februára 20, 2009

Bednárovci: František Mikloško dá našej krajine pokojné smerovanie a víziu

Niekedy v človeku zaznieva otázka: "Čo je za mnou, čo som už prežil... Čo som v živote dokázal a čo ma ešte len čaká?!"

Podobným pohľadom sa dívame aj na kandidátov na post prezidenta. František Mikloško je najbližšie k línii, ktorou sa v živote riadime v našej rodine, ba v mnohom ju i prevyšuje.

Pohľad na jeho osobné dejiny vzbudzuje rešpekt, úctu a obdiv. Máme pocit, že žiaden z kandidátov nemá tak číru a jasnú minulosť, ako on. Príťažlivá je jeho reflexia. Vie sa dívať dopredu s víziou, ktorá presahuje rozmer našej krajiny. Dokáže pomenovať problémy i úskalia. Nie je zaťažený monotónnosťou úradnika, či špecializáciou na jednu oblasť, ktorú ponúkajú ostatní kandidáti. Vyrovnaný náhľad a žitie národného a náboženského presvedčenia povzbudzuje k rešpektovaniu iných.

"My v našej rodine deti nezabíjame" vravel na jednom stretnutí otec šiestich detí. Aj tento fenomén je jasný a čitateľný u občianskeho kandidáta Františka Mikloška. Voliť Fera nie je posledné, či alternatívne riešenie, ale jediné možné, ak chceme dať našej krajine pokojné smerovanie a víziu.

mladá rodinka Bednárova

Mikloško bude Slovensko brániť a rozvíjať

Spravodajská agentúra SITA v týchto dňoch prináša rozhovory s kandidátmi na prezidenta, František Mikloško v jednom z nich hovorí o svojom programe takto: "Po prvé chcem brániť kresťanské korene Slovenska a kresťanské korene Európy. Myslím si, že po prijatí Lisabonskej zmluvy to bude zvlášť aktuálne. Brániť tieto korene znamená brániť život, tradičnú rodinu, toleranciu medzi náboženstvami, národnosťami, rôznymi ľuďmi. Po druhé chcem napomáhať zjednocujúcemu procesu vo vnímaní Slovenska. Slovensko zatiaľ vníma seba na úrovní obcí, regiónov ale chýba ešte pocit, že to sme „My Slovensko“. Myslím si, že k tomu treba prekonávať historické traumy a historické rozpory, ktoré nás stále sprevádzajú. Poviem ako príklad, takouto historickou traumou je Slovenský štát verzus Slovenské národné povstanie. Po ďalšie chcem veľmi dôstojné a rovnocenné postavenie Slovenska v Európskej únii. To znamená, že som presvedčený, že v niektorých otázkach musí mať Slovensko zvrchovanosť. A to v niektorých veciach ako je napríklad daňová politika alebo morálno-kultúrne otázky. Rovnako chcem napomáhať zbrataniu alebo dialógu medzi okolitými štátmi."

štvrtok, februára 19, 2009

Mojžiš: Mojím prezidentom je František Mikloško!

Mladý bloger Patrik Mojžiš napísal blog, v ktorom dáva dva dôvody, prečo je jeho prezidentom František Mikloško:

- Slovensko si môže zvoliť človeka, ktorý bojoval proti komunizmu! Čiže riskoval svoj život, aby my sme mohli robiť veci, ktoré sa pre nás stali samozrejmosťami. Od zakladania si firiem až po náboženskú slobodu. Fero ním je!
- Pána Mikloška poznám aj osobne z rôznych kampaní, futbalových zápasov a plesov, na ktorých som sa zúčastnil. Ku mne a k ostatným ľuďom sa správal úžasne, priateľsky. Ani by ma nenapadlo, že osoba takéhoto formátu sa mi vôbec prihovorí, alebo že po vstrelenom góle, keď som si obohral práve jeho, ma celkom príjemne povzbudí :-).
Možno vám moje reči pripadajú ako prázdne a úbohe, ale verte či nie MOJÍM PREZIDENTOM JE FERO!

CBR vyzvalo biskupov na usmernenie voličov

Pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami je na Slovensku nevyhnutné usmernenie Katolíckej cirkvi. Napísala to riaditeľka Centra pre bioetickú reformu (CBR) Jana Tutková v liste adresovanom všetkým katolíckym biskupom. Požiadala ich o „aktívnejšie využitie svojej autority“ v súvislosti s postojom verejnosti k potratom a zdôraznila, že „kľúčovým momentom formácie svedomia ľudí sú aj voľby do najrôznejších verejných pozícií“.

CBR pripomenula vyhlásenie Konferencie katolíckych biskupov USA, ktorá v roku 2004 vydala dokument Katolíci v politickom živote (pomerom hlasov 183:6) s týmto usmernením: „Potvrdzujeme, že keď ide o politických kandidátov a držiteľov verejných postov, katolícka komunita a katolícke inštitúcie by nemali dávať podporu tým, ktorí konajú v rozpore s našimi základnými morálnymi princípmi. Nemali by dostať ocenenia, pocty alebo priestor rečniť, čo by mohlo navodzovať dojem podpory ich aktivitám.

CBR zároveň „vyjadrilo poľutovanie“ nad tým, že „KDH robí kompromis so svojimi hodnotami, keď dáva svoju plnú podporu prezidentskej kandidátke, ktorá je radikálnou zástankyňou „práva na potrat“.“ Biskupov povzbudilo, aby nenechali vytlačiť svoj morálny hlas z verejného života.

Snímka: T2

streda, februára 18, 2009

Kaščák: František Mikloško by bol vynikajúci prezident

František Mikloško by bol vynikajúci prezident. Tak ako je výnimočná jeho odvaha púšťať sa do vážnych tém, tak je medzi politikmi výnimočný aj jeho zmysel pre humor. Premýšľajúci človek s nadhľadom je ideálna kombinácia pre prezidenta.

Michal Kaščák, hudobník, organizátor festivalu Pohoda

Zimmermann: Chcem väčšie dobro!

Chcem mať za prezidenta slušného patriota. Z ľudí, ktorí kandidujú na post prezidenta, spĺňa tento atribút iba František Mikloško. Patriot je hrdý človek, avšak jeho láska k svojej krajine ešte neznamená nenávisť voči iným. Práve naopak. Ak sa uchyľujeme k primitívnemu slovníku plnému slepej agresie voči druhému národu, sme hanbou svojej vlasti. A práve František Mikloško nemá problém otvorene podporovať, ale aj viesť dialóg napríklad aj s našimi maďarskými susedmi. Na a zato ho hlúpi nacionalisti označujú ako „zradcu národa“.

Samozrejme, samotný patriotizmus ešte nestačí, veď svojim spôsobom je možné označiť za patriotku aj Ivetu Radičovú (nie však Ivana Gašparoviča!). Mikloškov patriotizmus sa snúbi s jeho ďalšími hodnotami, ktoré sú svojou povahou konzervatívne a kresťanské. To je hlavný rozdiel medzi Radičovou a Mikloškom. Jeho názory a činy sú výrazne v prospech života a slobody. Hovorí o živote človeka od počatia, a za slobodu sa v čase socializmu zasadzoval ako máloktorý iný Slovák (všetci doterajší prezidenti SR boli v minulosti členmi KSČ, i ten súčasný, ktorý „myslí národne a cíti sociálne“, alebo tak nejako).

Mnohí pred prezidentskými voľbami hovoria o menšom zle, malých šanciach a potrebe zjednotenia. Menšie zlo bol aj súčasný prezident a taktiež aj on mal malé predvolebné preferencie. Ja nechcem voliť menšie zlá, či možno menšie dobrá, nechcem kalkulovať dopredu s číslami, ktoré nemajú váhu a nič neznamenajú. Budem voliť podľa svojho kresťanského presvedčenia a svedomia. Rozhodol som sa pre väčšie dobro.

Volím Fera!

Marián Zimmermann, spolupracovník časopisu ZRNO a asistent psychológa v Spišskej Novej Vsi

utorok, februára 17, 2009

Prezident Gašparovič je aj za, aj proti tradičnej rodine

Predseda občianskeho združenia Pastor bonus Marek Nikolov na svojom blogu v .týždni upozorňuje na to, ako prezident Ivan Gašparovič ponúka dvojaké vyjadrenia ohľadne témy registrovaných partnerstiev. Píše: "25.01.2009 sa prezident Gašparovič v prítomnosti kamier v rozhovore s prezidentom združenia Inakosť vyjadril, že nemá problém s registrovanými partnerstvami, „iba sa to nesmie volať manželstvo“, na čo mu prezident Inakosti uviedol, že s tým problém nemajú ani oni." (Pozrite TN Markízy, príspevok "Vonku za, doma proti".) Nikolov upozorňuje, že pojem registrované partnerstvo je zvolené schválne, keďže pôsobí menej "rušivo" a prijateľnejšie, ale podľa jeho presadzovateľov by malo obsahovať rovnaké práva ako inštitút manželstva.

Neskôr I. Gašparovič prezentoval iný názor. Pre SME z 05.02.2009 sa vyjadril za tradičnú rodinu a pre ľudí rovnakého pohlavia už odporučil iba existujúci občiansky zákonník. Marek Nikolov I. Gašparovičovi vyčíta dvojaké vyjadrenia a to, že sa vyjadruje len podľa toho, čo chcú ľudia podľa prieskumov počuť: "Ak prezident Gašparovič ubezpečuje leadrov gay lobby o jeho podpore registrovanému partnerstvu, tak vnútorne s legalizáciou homosexuálneho manželstva súhlasí. Vrcholný predstaviteľ štátu, ktorý verejne zavádza v tak vážnej veci, akou je základná bunka spoločnosti - teda rodina, nemá morálne právo byť opätovne zvolený za prezidenta. Ak by jeho sympatizanti vedeli, že ich kandidát presadzuje homosexuálne manželstvá, je dosť pravdepodobné, že by mal ako favorit prezidentských volieb vážne problémy. Boj o post hlavy štátu by potom mohli zviesť ako nekomunistickí kandidáti Radičová a Mikloško."

Kušnier: Mikloško by bol vzorom a zárukou správnej orientácie Slovenska

Budem voliť Fera! Poznám ho od študentských čias. Stretávali sme sa s ním aj v čase, keď to bolo nebezpečné. Neuhýbal v zakladných otázkach viery, postoja k životu. Nemusel svoje názory zmeniť ani po "Nežnej" revolúcii. Nedal sa skorumpovať ani vtedy, keď bol predsedom Slovenskej národnej rady. Je človekom vysokých morálnych kvalít a preto konečne na poste prezidenta by bola osoba, ktorá by bol vzorom a zárukou správnej orientácie Slovenska.

Jozef Kušnier, manželka Mária a celá naša rodina

pondelok, februára 16, 2009

František Mikloško: Prezidentskej funkcii treba dodať obsah

Časopis .týždeň začína na svojej internetovej stránke prinášať videorozhovory s prezidentskými kandidátmi. František Mikloško v interview hovorí o svojej vízii Slovenska, o tom, že prijatím eura medzi prvými postkomunistickými krajinami sme akoby prelomili komplex neustáleho "dobiehania" vyspelých štátov a pomaly dospievame. Slovensko z tohto pohľadu vníma ako krajinu sebavedomú, ale zároveň aj pokornú vzhľadom na problémy, ktoré má. Problémy Slovenska ako napr. rozpoltenosť medzi slovenským štátom a Povstaním, riešenie židovských deportácií, problémy s Maďarskom - "tieto problémy bude treba prekonávať a je to obrovská výzva a šanca pre prezidenta republiky".

Je zástancom Európskej únie a obdivovateľom Európy bez hraníc, na druhej strane Lisabonskú zmluvu vidí ako krok späť kvôli zavádzaniu centralizácie a kvôli jej Charte, ktorá presadzuje neprirodzené práva. Ako prezident bude chcieť naplniť svoju funkciu obsahom. "Prezident nemá skoro žiadne právomoci pokiaľ ide o výkon moci, ale je priamo zvolený, tzn. je slobodným človekom. Táto sloboda mu dáva obrovskú možnosť hovoriť k problémom krajiny a hlas prezidenta vždy zazneje." Vyjadruje sa aj k problému interrupcií či k slovensko-maďarským vzťahom. Celý videorozhovor si môžete pozrieť TU.

Štefan Hríb: Mikloško si ctí slobodu

Za prezidenta chcem človeka, ktorý svojim životom dokázal, že si ctí slobodu a má názor. Preto volím Františka Mikloška.

Štefan Hríb, šefredaktor časopisu .týždeň a moderátor relácie Lampa

Prečítajte si aj prvý tohtoročný editorial Štefana Hríba, kde hovorí o potrebe väčšieho dobra a charakteru aj v prezidentských voľbách.

nedeľa, februára 15, 2009