sobota, januára 31, 2009

Fotograf Matúš Zajac: Nebojme sa vlastného názoru

Františka Mikloška si vážim pre jeho charakter a cit pre dobro a spravodlivosť. Vážim si ho aj ako podporovateľa umenia a mladých výtvarníkov, jeho rady mi vždy dali veľmi veľa do budúcej tvorby. Myslím si že tieto voľby na prezidenta by mali byť o poctivosti voličov a nie o kalkuláciách, ako v predošlých voľbách. Prvé kolo by každý z nás mal chytiť do vlastných rúk a nebáť sa vlastného názoru.

Matúš Zajac, fotograf

piatok, januára 30, 2009

Jozef Mikloško: Slovensko by si môjho brata mohlo všimnúť

Podporu Františkovi Mikloškovi potvrdil v rozhovore pre SME.sk aj jeho brat Jozef Mikloško, bývalý veľvyslanec v Taliansku a predseda Združenia kresťanských seniorov.

Ku kandidatúre Františka Mikloška sa vyjadril, že by mohol byť prezidentom nie kôli tomu, že je jeho bratom, ale preto, že "nemá žiadne charakterové šrámy a prichádzajú časy, keď bude v celom našom živote opäť dôležitá morálka. Slovensko by si ho naozaj mohlo všimnúť."

Nezdalo sa mu od KDH férové, že od Ivety Radičovej "žiadali popretie jej predchádzajúcich slov, ktoré nám nekonvenovali. Mali sme jasne povedať, či ona áno alebo nie."

"Pani Radičová určite nie je bojovná propotratistka, aj keď, snáď, mohla ísť v parlamente telefonovať, keď sa hlasovalo" povedal Jozef Mikloško o hlasovaní Ivety Radičovej proti zrušeniu zákona o umelom prerušení tehotenstva.

štvrtok, januára 29, 2009

Kuzár: František Mikloško otvára cestu k novej nádeji

Mnohých ľudí na Slovensku politika nezaujíma. Pasívne prijímajú správy o úspechoch a prešlapoch našich vlád, niektorí sa viac tešia, iní len pokrútia hlavou a na druhý deň zabudnú. Akosi chýba presvedčenie, že bežný občan môže čosi povedať a môže byť vypočutý.

Verejný život je chápaný takmer ako divadlo. Divadlo, kde hrajú veľkí a pospolitý ľud tvorí len obecenstvo. Podľa môjho názoru nám chýba svetlý bod, ktorý by nám ukázal, že verejný živoť môže smerovať aj inam: k tímovej spolupráci, ktorej cieľom sú pravé hodnoty a úcta k pravde. A Františka Mikloška považujem za osobnosť, ktorý ma svojim životom presvedčil, že je šíriteľom a garantom týchto postojov. Považujem ho za človeka, ktorý otvára cestu novej nádeji a silnej viere v slušnú budúcnosť. Som presvedčený, že práve František Mikloško je najvhodnejší kantidátat na hlavu štátu a preto ho budem voliť.

Tomáš Kuzár, účastník projektu Misia India 2008

streda, januára 28, 2009

Ivan Šimko podporuje Františka Mikloška

Ivan Šimko dnes odstúpil z boja o post prezidenta SR a podporil Františka Mikloška. Pre agentúru SITA povedal: "K tomuto rozhodnutiu ma vedie starosť o to, aby sa netrieštili hlasy voličov, čo chcú podporiť kresťanského kandidáta." Rozdelenie by podľa neho škodilo sile kresťanských hodnôt. Ivan Šimko hovorí: "František Mikloško je človek, ktorý bol bojovníkom za slobodu ešte v časoch komunistickej diktatúry, je to človek, ktorého si veľmi vážim a získal aj podporu viacerých kresťanských štruktúr. Považujem to za veľmi dôležité a vnímam to aj ako akýsi výsledok neformálnych primárnych volieb o hlasy kresťanských voličov. Veľmi mi záleží na tom, aby kresťania vo verejnom živote spolupracovali."


Vladimír Palko v reakcii pre TASR povedal: "Ak sa všetci takto orientovaní voliči zjednotia, môže to viesť nielen k úspechu Františka Mikloška, ale môže to vyviesť aj celú kresťanskú a konzervatívnu politiku zo súčasnej krízy. Rozhodnutie Ivana Šimka vnieslo jasno do toho, kto je kto v prezidentských voľbách."

Občianska kampaň Volím Fera! pred časom vyzvala Ivana Šimka na takúto podporu a jeho krok si veľmi vážime.

utorok, januára 27, 2009

Mikloško oficiálnym kandidátom

Františkovi Mikloškovi bolo dnes z kancelárie predsedu NR SR doručené rozhodnutie o tom, že spĺňa všetky zákonné požiadavky pre kandidatúru na prezidenta SR. Oddnes je teda oficiálnym prezidentským kandidátom. Držme mu palce!

Guregová: Fero má šancu

Fera Mikloška poznám desaťročia a môžem si dovoliť povedať, že zo všetkých prezidentských kandidátov je práve jeho osobnostný profil a životný príbeh zárukou prezieravých prezidentských rozhodnutí, a to nielen v pokojnom politickom ovzduší, ale aj v prípadných krízových situáciách na štátnej i medzinárodnej úrovni. Fero Mikloško vie presadzovať zodpovedné hodnotové stanoviská, nepodlieha manipulovanej verejnej mienke, drží sa zásad i princípov, rozmýšľa o problémoch a hľadá také riešenia, ktoré obstoja nielen teraz, ale aj pri spätnom kritickom pohľade do histórie...

Fero Mikloško je čitateľný a výrazne sa odlišuje od ostatných kandidátov. Výrazne prispel k pádu totalitných praktík a doteraz napomáha zmiernenie ich neblahých následkov, je ochrancom dôstojnosti každého človeka. Nie je „kade vietor, tade plášť“, nezbieral smotánku za každého politického režimu, resp. politickej väčšiny a odlišuje sa od tých, ktorí hlasne zahrňujú do programu podporu rodiny i ochranu života, a pritom si pojem rodiny prispôsobujú podľa toho, ako to momentálne vyhovuje ich životnému štýlu, a do ochrany života nenarodených vnášajú nebezpečnú posunovateľnú hranicu – dokedy ešte nie je človek a od kedy už je.

Nedám sa ovplyvňovať podsúvanými heslami typu „nemá šancu; voľte menšie zlo; iba prví dvaja kandidáti sú reálni a ďalší sú len kvôli zviditeľneniu“. Fero Mikloško má šancu.

Mária Guregová, predsedníčka Fóra pre verejné otázky

Ír Peter O`Sullivan: Budem voliť Fera

Volám sa Peter O`Sullivan a na Slovensku žijem už 5 rokov. Chystám sa voliť FERA. Stretol som ho tu v Humennom a bol som veľmi potešený jeho pochopením problému Lisabonskej zmluvy a jeho túžbou pokračovať v boji za úspech Slovenska, ktorý začal v roku 1989. Odporúčam voliť ho. Ja budem!

Peter O`Sullivan, Ír žijúci na Slovensku

pondelok, januára 26, 2009

Voliči KDH volia skôr Mikloška. Predstavitelia KDH su nejednotní.

Podľa prieskumov agentúry MVK, až 33% voličov KDH bude v nadchádzajúcich prezidentských voľbách volit Františka Mikloška, čo je viac ako kandidátka oficálne podporovaná KDH. 

Prvý člen KDH, ktorý podporil verejne Františka Mikloška na post prezidenta je jeho dlhoročný priateľ, bývalý disident a bývalý premiér, Ján Čarnogurský.

Podporu opozičnej kandidátke vyjadrili verejne zatiaľ len 3 z 9 poslancov KDH v NR SR. Aj samotný predseda KDH Pavol Hrušovský sa vyhýba priamej odpovedi na otázku či bude voliť Ivetu Radičovú, ktorú jeho hnutie verejne podporilo. Rozpačitú podporu umocňuje aj fakt, že KDH podľa Hrušovského ako jediné z opozičných strán kampaň Ivety Radičovej finančne nepodporí.

KDH ako jediná strana nemá na svojej webstránke ani odkaz na webstránku opozičnej kandidátky. Podpredsedkyňa KDH pre tlač a vonkajšie pôsobenie, Mária Sabolová, nepovedala, že bude voliť Ivetu Radičovú. Je možné predpokladať, že odkaz na webstránku prezidentskej kandidátky sa tak skoro na webe KDH neocitne, kedže podľa nej sa pani Radičová rozhodla kandidovať ako občiansky kandidát. 

nedeľa, januára 25, 2009

Ján Duda: Prezident Mikloško by bol z nebies daný zázrak

Problém katolíkov: za koho hlasovať v prezidentských voľbách rieši na svojom blogu duda.kapitula.sk profesor kánonického práva Ján Duda. Jediným bezvýhradne akceptovateľným kandidátom je podľa neho František Mikloško. „Je človekom pravej katolíckej viery a mravov a žije usporiadaným katolíckym spôsobom života. Avšak, ak by sa skutočne stal prezidentom, bol by to v súčasnej politickej, spoločenskej a náboženskej situácii na Slovensku, azda skutočne z nebies daný zázrak.“

Alternatívy však Duda považuje za nepriechodné. „Kto je skutočným a presvedčeným katolíkom, nemôže dať svoj hlas Ivanovi Gašparovičovi, pretože v minulosti bol členom komunistickej strany, ktorá najmä v 50. rokoch, ale v 70. rokoch napáchala toľko zla v našej spoločnosti. Taktiež jeho aktivity počas vlády Vladimíra Mečiara najmä vo funkcii predsedu parlamentu evokujú nemalé problémy.“ O Ivete Radičovej Duda konštatuje: „Je vdova, ale je liberálkou, zástankyňou - ako to ona tvrdí - života (ale verejnosť vie, že aj potratov) a žije s pánom Riapošom bez manželstva. A to je jednoducho vážnym dôvodom, že nijaký katolík ju nemôže otvorene podporiť.

Z týchto dôvodov Duda ocenil gesto spišského pomocného biskupa Andreja Imricha, ktorý Mikloška verejne podporil. „Jeho postoj je veľmi odvážny i sympatický. Je riešením pre mnohých katolíkov, ako sa majú zachovať pri tohtoročných prezidentských voľbách.“ Duda pripomenul, že aj spišský diecézny biskup František Tondra už raz svojou fotografiou aj menom na plagátoch podporil prezidentskú kampaň konkrétneho kandidáta, a to bývalého rektora Univerzity Komenského prof. Šveca.